Лидерите на четири централноевропейски страни ще се срещнат днес във Варшава, за да призоват Европейския съюз да вземе мерки срещу производители на храни, включващи нискокачествени съставки в продукти, предназначени за продажба в по-бедните членки на Общността, предаде Ройтерс.

Тази специална среща на върха ще "призове Европейската комисия да вземе законодателни мерки, които да забранят подобни практики. . . това унижава гражданите и създава две категории хора", посочи миналата седмица словашкият премиер Роберт Фицо.

Лидерите на страните от Вишеградската четворка - Чехия, Унгария, Полша и Словакия - ще обсъдят този въпрос във Варшава, посочва БТА.

Организации за защита на потребителите и държавни власти се оплакват, че някои производители на храни използват по-евтини съставки в продуктите, предназначени за Централна и Източна Европа, отколкото за същите стоки, които се продават в Германия и Австрия.

В момента тази практика е разрешена, тъй като правилата на ЕС изискват единствено на опаковката всички съставки да са ясно изброени.

Министерството на земеделието на Словакия представи резултатите от лабораторни тестове, показващи, че половината от 22 продукта, купени в словашката столица Братислава, се различават по вкус, външен вид и състав от същите продукти, купени в два австрийски града от другата страна на границата, припомня Ройтерс.

Ладислав е словак и е наясно, че храните в страната му не са същото качество като тези в съседна Австрия, макар че границата е на броени километри.

"Те ни взимат за идиоти и само гледат да печелят за наша сметка. Мигар ние сме сметището на Европа? Честно: чувствам се като втора ръка европеец", възмущава се Ладислав, цитиран от "Дойче веле".

Чешкият министър на земеделието Мариан Юречка също изрази недоволство от двойният стандарт. Пред Ройтерс той заяви: "При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук".

Законите на ЕС обаче не забраняват такова нещо. Ако всички изисквания за безопасност на храните са изпълнени и съдържанието е описано - проблем няма.

Множество производители в Европа твърдят, че разликите в продуктите им в различни страни се дължат на "угаждане" на местния вкусия и познати рецепи.