Ритъмът на съвременния живот ни заставя да отделяме все по-малко време за сън. За мнозина здравословният 8-часов сън вече е непозволен разкош. Все повече хора жертват пълноценния отдих в името на кариерата без да подозират какви страшни последствия има това за здравето им. Американски учени от Националната лаборатория „Лоурънс” в Бъркли са провели обширно изследване на какви части от главния мозък оказва негативно влияние недоспиването и до какво води това.

Загуба на памет

Постоянното недоспиване оказва негативно влияние на паметта, защото нарушава функциите на хипокампуса. Тази част от мозъка отговаря за прехода от кратковременната памет към дълговременната. Тъй че, ако икономисвате сън, рискувате да започнете да забравяте какво сте закусвали или къде сте били вчера.

Изблици на гняв

Излишната раздразнителност и изблиците на немотивирана агресия също могат да бъдат предизвикани от недоспиване. Без нормален отдих се нарушава функционирането на бадемовидното тяло в мозъка. Това води до загуба на концентрация и излишна импулсивност.

Нарушаване на моториката

Ако всичко пада от ръцете ви, това може да е следствие от недоспиване, което оказва лошо влияние на долната челна извивка. Тази част от главния мозък отговаря за психомоториката.

Замъгляване

Забелязвали ли сте, че след безсънна нощ всичко наоколо губи очертанията си и сякаш е обвито от мъгла. Това е така, защото без необходимата почивка зрителната кора на главния мозък започва да работи лошо.

Халюцинации

Недоспиването води до халюцинации. Умореният мозък не може да филтрира информацията, която постъпва в него отвсякъде, започва да греши и да ни показва неща, които в действителност ги няма.

Кои са останалите 6 вредни и опасни последствия от недоспиването четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to