Консумирането на млечни продукти може да влоши симптомите на настинка, установи група британски лекари.


Специалистите са разгледали връзката между интензивността на секрецията на слуз и развитието на настинка. Известно е, че антибактериалните ензими, съдържащи се в слузта, убиват микробите и предпазват хората от настинки. Ако все още е болно, тялото започва да произвежда прекалено много слуз, поради което болният започва да кашля, в гласа му става дрезгав.

От третия ден на експеримента половината от пациентите започнали да приемат дневно 350 милилитра краве мляко, а другата половина -  соево. В същото време вкусът на двата продукта бил уеднаквен, така че участниците не знаели какво точно пият.

Всички пациенти попълнили въпросник, в който било необходимо да се оцени степента на слуз по скала от една до сто точки. В началото на експеримента броят на участниците леко се колебаел около 65 пункта, след два дни диета се понижили всички секрети (около 55 точки за двете групи) и след добавяне на млякото към диетата на участниците, техният брой се върнал до предишното ниво - до 63 точки. В същото време пациентите, които консумирали соево мляко, констатирали, че се чувстват по-добре.

"Това е доста впечатляващ резултат за относително кратък период от време. Разумно е да се заключи, че всеки пациент, който смята, че млякото предизвиква секреция на слуз, трябва да намали дневната доза мляко или напълно да изостави млечните продукти", казва Фрос./ Zdrave.to