Делото срещу ген. Димитър Шивиков пристигна във Военния съд. То е 45 тома. Обвиненията срещу генерала са за злоупотреба със служебно положение, Шивиков е обвинен, че като командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, 13 пъти, злоупотребил с властта си и със служебното си положение, не е изпълнил служебните си задължения и е превишил властта си. Деянието е извършвано системно от началник към подчинени, като бригаден генерал Шивиков е действал с цел да набави за себе си и за Анелия Георгиева Гергова-Шивикова, община Карлово, община Клисура, община Калофер и Сдружение "Ловно-рибарско дружество" в Карлово имотна облага, на обща стойност 65 595,37 лева и да причини другиму вреда. От деянието са настъпили тежки последици.

Прокуратурата твърди, че са настъпили и имуществени последици на обща стойност 43 729,95 лева за Командването на Сухопътните войски.
Допуснати са отклонения в ежедневния ритъм на дейността на бригадата, намалена е бойната й готовност, нарушено е разпределението на служебното време на военнослужещите от състава й и още редица други нарушения
На Димитър Шивиков е наложена парична гаранция 1000 лева.

Компютърът вече избра на случаен принцип името на съдия докладчика, но не очаквайте да ви кажа името му, заяви за "Марица" шефът на военния съд полковник Асен Шопов. Материалите са много, предстои съдията да се запознае с тях и да прецени дали да насрочи дата за първоот заседание или, ако има нередности, да го върне на прокуратурата.