Денят на равносметката за американската политика почти настъпи. Днес гласоподавателите ще решат дебата за 5 милиарда долара между безкомпромисната политика на президента Доналд Тръмп и свръхнапрегната кампания на Демократическата партия за прекратяване на монопола на Републиканската партия във Вашингтон и в щатските парламенти в цялата страна, пише Асошиейтед прес.

Има признаци, че често обсъжданата "синя вълна" може да помогне на Демократическата партия да си върне контрола над поне една камара на Конгреса. Но две години след избори, които доказаха грешката на проучвания на общественото мнение и прогнозите, в навечерието на първите национални избори по време на президентския мандат на Тръмп нищо не е сигурно.

"Не мисля, че има демократ в тази страна, дълбоко в който да не е останала малко тревога от 2016 г.", казва Стефани Скриок, председателка на комитета за политическа дейност "EMILY's List", която е похарчила повече средства отвсякога - общо близо 60 милиона долара - за подкрепа на кандидатки от Демократическата партия през този сезон.

"Всичко има значение и всичко е заложено на карта", казва Скриок.

Всичките 435 места в Камарата на представителите на САЩ подлежат на преизбиране. Заложени са и почти 35 места в Сената, както и близо 40 губернаторски поста и балансът на силите в почти всички щатски парламенти.

Макар че неговият пост не зависи пряко от изборите, самият Тръмп призна, че изборите в средата на мандата тази година са преди всичко референдум за неговата политика.

Ако Демократическата партия спечели контрол над Камарата на представителите, както стратези и на двете партии смятат за вероятно, тя ще може да спъва законодателната програма на Тръмп през следващите две години. Може би дори по-важното е, тя ще получи достатъчно правомощия да призовава свидетели, за да може да разследва множеството лични и професионални прегрешения на президента.

Изборите ще подложат на изпитание и стабилността на промяната на политическите нагласи от ерата на Тръмп, определяно от засилващите се разделения сред избирателите по раса, пол и особено образование.

Републиканската коалиция на Тръмп става все по-застаряваща, по-бяла, в нея преобладават мъжете и е по-малко вероятно членовете й да са завършили колеж. Демократите разчитат повече на жени, хора от други раси, младежи и завършили колеж.

Промяната на политическите нагласи, ако има такова, може да промени политиката на САЩ за поколение напред.

Само преди пет години Националният комитет на Републиканската партия съобщи, че самото й оцеляване зависи от привличането на повече жени и хора от малцинствата. Тези гласоподаватели все повече напускаха Републиканската партия на Тръмп, отблъснати от хаотичния му лидерски стил и ксенофобска риторика. Мъжете от работническата класа обаче прегърнаха неконвенционалния президент.

Един от авторите на доклада на Националния комитет на Републиканската партия - Ари Флайшър, призна, че републиканските лидери никога не са предвиждали да разширят редиците си с бели мъже от работническата класа.
"Значението на това да бъдеш републиканец се пренаписва, докато говорим", каза Флайшър. "Доналд Тръмп държи химикалката, и почеркът му не винаги е красив".

Национално проучване, публикувано в неделя от Ен Би Си нюз и в. "Уолстрийт джърнъл", показва колко дълбоки са демографските промени.

Демократите водят сред вероятните гласоподаватели от афроамерикански произход (84 срещу 8 на сто), латиноамерикански произход (57 срещу 29 на сто), гласоподавателите на възраст от 18 до 34 години (57 срещу 34 на сто), жените (55 срещу 37 на сто) и независимите (35 срещу 23 на сто).
Сред белите жени с колежанско образование демократите имат 28 на сто преднина: 61 на сто срещу 33 на сто.

От другата страна, републиканците водят сред избирателите на възраст от 50 до 64 години (52 срещу 43 на сто), мъжете (50 срещу 43 на сто) и белите (50 срещу 44 на сто). А сред белите мъже без колежанско образование Републиканската партия води с 65 на сто срещу 30 за Демократическата партия.

Демократите се надяват да изберат в Конгреса рекорден брой жени. Те се готвят да влязат в историята и с броя на ЛГБТ-кандидатите и мюсюлманите в избирателните си списъци.

Бившият президент на САЩ Барак Обама наблегна на разликите между партиите през последните дни в опитите да мотивира избирателите в цялата страна.

"Едни избори няма да елиминират расизма, сексизма или хомофобията", заяви Обама на проява във Флорида. "Това няма да се случи с едни избори. Но ще бъде едно начало".

Тръмп използва много различен заключителен аргумент, като порица имигрантите от Латинска Америка, които искат убежище на границата със САЩ.

Макар керванът да е на седмици път от границата на САЩ, Тръмп изпрати над 5000 войници в региона. Президентът заяви освен това, че войниците ще използват смъртоносна сила срещу мигрантите, които хвърлят камъни. По-късно той се отказа от думите си.

Въпреки това ксенофобските му изявления са безпрецедентни за американски президент в модерната история. "Правилно използвана, бодливата тел може да бъде прекрасна гледка", каза Тръмп пред гласоподаватели в Монтана.

Очаква се свръхнапрегната обстановка да доведе до рекордна избирателна активност на някои места, но в навечерието на изборите далеч не е сигурно коя страна ще участва най-активно.

Резултатът се замъглява от коренно различното положение в Камарата на представителите и в Сената.

Демократите са най-оптимистично настроени за Камарата, обширно бойно поле, простиращо се от Аляска до Флорида. Повечето от най-важните избори обаче са в американските предградия, където по-образованите и заможни гласоподаватели от двете партии са недоволни от бурния президентски мандат на Тръмп въпреки засилването на националната икономика.

Демократите имат нужда да спечелят две дузини места, за да получат мнозинство в Камарата на представителите.

Милиардерът Майкъл Блумбърг, бивш кмет на Ню Йорк, който тази година инвестира лично 110 милиона долара, за да помогне на демократите, особено в Камарата, наблегна на равнището на образованост, когато избираше на кои изборни надпревари да се концентрира, казва старшият му помощник Хауърд Уулфсън.

"В този /изборен/ цикъл, изглежда имаше непропорционално висока негативна реакция към Тръмп сред високообразованите избиратели", заяви той.

В резултат екипът на Блумбърг наля пари в иначе пренебрегвани предградия в щати като Джорджия, Вашингтон и Оклахома, защото данните показаха, че избирателите в тях са по-добре образовани.

Демократическата партия е изправена пред далеч по-голямо предизвикателство в Сената, където са принудени да преминат предимно в отбрана в провинциални щати, в които Тръмп запазва популярност. Сенатори демократи се съревновават за преизбиране в Северна Дакота, Западна Вирджиния и Монтана - щати, в които Тръмп спечели със средно 30 на сто преди две години.

Демократите трябва да спечелят две места, за да получат мнозинство в Сената, макар че повечето политически експерти в двете партии очакват републиканците да увеличат мнозинството си.

Макар че Тръмп е готов да обяви победа, ако партията му запази контрола си над Сената, най-малко един от влиятелните му съюзници се опасява, че загубата на дори една от двете камари на Конгреса би била катастрофална.

"Ако си върнат Камарата, той ще стане президент с малка реална власт и няма да бъде преизбран", каза Ейми Кремър, активистка на Чаеното парти, която ръководи групата "Жени в подкрепа на Тръмп".

"Те ще направят всичко по силите си, за да постигнат импийчмънт", заяви тя.

И наистина, могъщи сили в Демократическата партия вече оказват натиск за импийчмънт на Тръмп, макар че лидерите на Демократическата партия не са готови да стигнат толкова далеч.

Либералният активист Том Стайър е изхарчил около 120 милиона долара през този предизборен сезон. Голяма част от тях са отишли за повишаване на избирателната активност сред младите, но той организира и национална рекламна кампания, призоваваща за импийчмънт на Тръмп.

Стайър твърди, че повечето демократи са съгласни.

"Ние не сме някакъв си краен елемент в Демократическата партия. Ние сме Демократическата партия", заяви той.

Очаква се до деня на изборите двете страни да похарчат над 5 милиарда долара, според Центъра за отговорна политика. Потокът от средства за предизборна кампания, рекорден за избори в средата на мандата, беше подхранван предимно от енергията от лявата част на политическия спектър.

Като оставим настрани парите, Стайър каза, че той и притеснени гласоподаватели в цялата страна са вложили сърцата и душите си в борбата да накажат партията на Тръмп.

"Това е залогът: сърцето и душата ми, както и тези на всички останали", заяви той.

/БТА/