Една от всеки десет жени има проблеми с килограмите. А да си признаем – може би всяка жена си мисли, че има излишно тегло. Често пъти пробваме различни диети, които при някоя приятелка е дала страхотни резултати, а при нас няма никакъв ефект. Понякога се и скъсваме от различни тренировки, но сякаш абсолютно безрезултатно.

И сякаш това не е достатъчно. Понякога имаме и безумно много пъпки – сякаш пак сме тинейджърки, често и косата ни пада ужасно много, чувстваме се постоянно уморени, нещастни, че дори и агресивни. И сякаш това не е достатъчно, ами и цикълът ни е нередовен и болезнен.

Ако някои от гореизброените проблеми ви е познат, то вече имаме отговор на въпроса „Защо не мога да отслабна?”.

Оказа се, че една от десет жени има проблеми с теглото заради заболяване, което дори може и да не знае, че има.

Сега обаче отще ви разкрием какъв е проблемът и как може да го разрешите така, че да имате слабо и здраво тяло и да забравите за кофти настроението, пъпките, падащата коса и нередовния и болезнен цикъл.

И така – оказа се, че причината за всички проблеми е Синдромът на поликистозните яйчници.

За този проблем разкри американската Клеър Гудуин от PCOS Nutritionist, която е бивша лекоатлетка и въпреки това е имала сериозни проблеми с теглото.

„Невъзможността са отслабнете, че дори и да дебелеете необяснимо се крие в синдрома. Това се причинява от нещо, наречено инсулинова резистентност (или диабет тип 2). Страшното е, че близо 80% от жените не са наясно, че имат този синдром и известна инсулинова резистентност”, споделя Клеър.

Неспособността да се регулира кръвната захар е това, което причинява интензивно желание за ядене на захар.

„Инсулинът е хормонът ви за съхранение. Когато ядете, тялото ви освобождава инсулин, за да съхранява тази храна (глюкоза) в клетките ви за по-нататъшна употреба. Инсулинът действа като ключ в ключалката, за да остави глюкозата вътре. Но инсулиновата резистентност е, когато ключа не попадне в ключалката правилно. В отговор тялото ви произвежда все повече и повече инсулин - надявайки се, че повече инсулин ще бъде ключът, който най-накрая приляга на ключалката. Вашето тяло съхранява храната като мазнина, а не като енергия, а инсулинът остава висок, което пък пречи на тялото ви да изгаря мазнините като енергия. И затова е толкова трудно да се отървете от телесните мазнини - защото тялото ви работи активно срещу вас, за да съхранявате всяка храна, която консумирате, вместо да я изгаряте”, разкрива Клеър.

Този висок инсулин може също така да причини на тялото ви прекомерно производство на тестостерон, а това е причината за страдащите от синдрома на поликистозните яйчници да имат нередовен цикъл, акне и падане на косата, както и лошо настроение, че дори депресия.

„Проблемът е, че повечето жени не знаят, че имат някаква инсулинова резистентност, защото не са си направили тестове, които да установят, че имат този синдром. Той не се открива при нормалните здравословни тестове”, споделя Клеър.

Нашата телесна мазнина не е само част от плътта ни, тя всъщност е орган сам по себе си. Именно тези мазнини произвежда повече тестостерон, който пък влияе зле на цикъла ни.

„Ако сте като мен – опитвали сте различни диети, хранили сте се здравословно, спортували сте редовно, но нищо, то и вие имате този проблем. Знайте, че не е нужно просто да отслабнете – имате нужда от специфична диета и стратегия за упражнения, за да обърнете инсулиновата резистентност, която води до увеличаване на теглото. За ефективни резултати жените със синдрома на поликистозните яйчници трябва да работят с професионалисти, които имат известни познания за състоянието им и инсулинова резистентност - упражненията и здравословното хранене просто няма да работят. Доверете се на собствената си интуиция и отидете при Вашия лекар и го помолете да ви направи тест за синдрома. Когато отидете при Вашия лекар, помолете го не само да проверите вашите яйчници, но и да тествате хормоналните си нива. Една от определящите характеристики на синдрома е, че имаме по-високи нива на „мъжки” хормони или андрогени, като тестостерон, както и нивата на инсулин и кръвна глюкоза”, препоръчва тя.

Има нещо, наречено „Ротердамски критерии”, което гласи, че за да бъдете диагностицирани със синдрома на поликистозните яйчници, трябва да имате поне два от следните три симптома: високи нива на андроген, нередовен и/или болезнен цикъл и кисти върху яйчниците.

Но хубавата новина е, че и да страдате от този симптом, то има начин да го „преборите”. Това означава да намалите нивата на андрогенния хормон.

Най-добрите съвети са да се концентрирате върху яденето на „истинска” храна. Това ще рече храна, която можете да получите директно от природата - плодове, зеленчуци, ядки, масла, риба и подобни.

А също така означава да премахнете консумацията на захар и подсладители (включително естествени неща като мед), защото те правят инсулиновата резистентност по-лоша.

„Но вместо да очаквате просто да „откажете захарта”, имате нужда от правилното хранене, за да стабилизирате кръвната си захар. Гарантирано след това всичките проблеми ще изчезнат. Ще забравите за пъпките, за кофти настроението и нередовни и/или болезнен цикъл. А за капак – най-хубавото, ще започнете да слабеете и да се влюбите в тялото, което имате”, казва Клеър, който вече е преборила синдрома на поликистозните яйчници. / jenata.blitz.bg