През януари 2016 година акциите на най-големите и водещи европейски банки са поевтинели с 18% на годишна база, пише „The Wall Street Journal”. Причините са много- няколко години на лоши финансови резултати, трудния пазар на акциите им, радикалните промени в управлението и стратегията им и все по-затегнатите условия на функциониране от регулаторите. В резултат, днес котировките на акциите на UniCredit, Deutsche bank и Credit Suisse са на нивото на кризисната 2008 година. Въпреки че от 2007 година насам европейските банки привлякоха повече от 400 милиарда долара капитал, инвеститорите не спират да разпродават акциите си.

Много от амбициозните планове на трезорите вече са назад в миналото. Така например Barclays обяви, че излиза от няколко от големите пазари в света и ликвидира 1000 позиции в инвестиционното банкиране, швейцарските банки масово съкращават щата си и инвестиционното банкиране, а Deutsche bank намалява мрежата си от клонове и също съкращава персонал.

Прогнозите също не са оптимистични. Глобалната икономическа рецесия означава ,че банките ще печелят от раздаването на кредити все по-малко, а просрочените плащания ще се увеличават, особено в развиващите се страни.

Според данни на Европейската служба по банков надзор лошите кредити от предишната финансова криза в ЕС са около 1 трилион евро. Най-тежко е положението на италианските банки. Но и швейцарските не са добре- акциите на Credit Suisse поевтиняха до 24-годишен минимум, след като стана известно, че много от най-богатите клиенти на трезора изтеглят парите си.

Ниските цени на петрола са причина някои от основните акционери на европейските банки- петролни фондове на държавите от Близкия Изток да започнат разпродажба на активи ,сред които са и банковите акции. И ако този процес продължи, вероятно ще станем свидетели на нов кръг от поевтиняването на банковите акции до края на 2016 година.