Вашингтон все по-настойчиво иска от Москва да прекрати военновъздушната кампания в подкрепа на сирийския президент Башар Асад, пише Washington Times. Подобни искания администрацията на Обама отправила в четвъртък, след като бяха отложени преговорите в Женева за 25 февруари. Това за пореден път разкри дълбоките противоречия между САЩ и Русия.Според прессекретарят на Държавния департамент Джон Кирби режимът на Башар Асад с помощта на Русия продължава да търси военно решение на проблема, докато той всъщност се нуждае от политическо решение.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери провел телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров, след който казал, че му се удало да намери допирни точки с Лавров: отначало ще обсъдят как да бъде прекратен огънят, а след това ще разгледат какви мерки по укрепване на доверието трябва да се приемат за осигуряване на доставки с хуманитарна помощ.

Москва едва ли наистина е заинтересована от прекратяването на огъня, счита Washington Times. Сергей Лавров заявил, че Кремъл няма да прекрати авиоударите, дори това да попречи на началото на преговорите, докато терористични операции като ИД и Фронт ан-Нусра не бъдат разбити.

„Аз не разбирам, защо тези авиационни удари трябва да бъдат прекратени” – заявил Сергей Лавров.

Турция също се опитва да упражни натиск над Москва, заявявайки, че 70 хиляди сирийци бягат към турската граница, спасявайки се от руските бомбардировки в провинция Алепо.

Турският премиер Ахмет Давутоглу осъдил подкрепата на Башар Асад като „военно престъпление” и призовал САЩ да вземе по-твърд тон в разговорите с Москва.