Скрит в горите на Алуксе, близо до латвийската граница с Русия на североизток, останките на бившата Съветска ядрена ракетна база вече са магнит за туристи, а не едно от най-тайните военни съоръжения в света.

Базата в Зелтини оперира по време на Студената война, когато Латвия е част от СССР. В хангарите на базата е имало най-малко 8 ядрени ракети.

"Ракетите бяха в готовност, всичко беше в готовност. Чакахме заповед", разказва Леонид Коновалов, 74-годишен пенсионер, етнически руснак.

Той е служил в базата през 1962 г. по време на Кубинската ракетна сила. Негово задължение било да захранва с гориво високите 22 метра ядрени ракети 8K63.

"Спахме с картечници до възглавниците. Дори не сваляхме униформите си", разказва той. "Беше наистина напрегнато", допълва възрастният мъж.

"Тези ракети могат да покосят цел в радиус от 2000 километра", разказва Илгонис Упмалис, бивш член на съветската армия и експерт по съветските военни бази в Латвия.

"Те могат да достигнат всяка точка на Европа. Могат да унищожат Лондон", допълва той.

Едва в началото на 90-те години, когато Латвия възвръща своята независимост, Москва прибира военните от Зелтини. Тогава широката общественост в Латвия разбира какво всъщност има на територията на държавата.

Според Упмалис Латвия, като гранична държава в СССР, е била натъпкана с военни съоръжения. Имало танкове, артилерия, боеприпаси, подводни бази, военни летища и пет бази за ядрени ракети.

Съветската армия беше в 24 от 26 региона на Латвия, разказва Упмалис.

В момента изоставени бивши военни сгради и ракетни хангари привличат хиляди туристи всяка година.

Латвия вече е член на НАТО. Литерите на НАТО се споразумяха през юли да разположат военни сили в балтийските държави и източна Полша.