Общите разходи за газопровода "Южен поток" до този момент са точно 198 803 000 лв., отчете вицепремиерът Томислав Дончев на парламентарния контрол. Тази сума е похарчена за времето от 2010-а година до днес, като най-голямата вноска е на стойност около 191 милиона и е преведена на 18 август 2014-а. Дончев гарантира, че Български енергиен холдинг и партньорите му са свели разходите до минимум.

Депутатите Петър Славов и Мартин Димитров от РБ бяха автори на въпроса за похарчената сума за проекта. Те повдигнаха и темата за иска на италианска компания към "Газпром" за над 700 млн. евро. Вицепремиерът отговори, че не може да коментира, защото сме партньори с "Газпром" и има редица засегнати страни.

"България е най-засегната, безспорно. Тя е първа по трасето", призна той. Въпреки това не отговари на призива на Димитров да се изготви съвместен иск за компенсации заради пропуснати ползи с други ощетени страни. Единственият коментар на Дончев бе, че представителите на РБ са прави да говорят за пропуснати ползи.