За първи път жена беше избрана за губернатор на Токио, предадоха световните агенции, като се позоваха на японски телевизии.

Днес в японската столица имаше избори за губернатор. Според екзит пол допитвания на японски телевизии за четиригодишен губернаторски мандат е избрана Юрико Койке. Тя е на 64 години и е била в миналото министър на околната среда, а после и на отбраната. Говори свободно английски и арабски. Основната й задача ще бъде да следи как японската столица се подготвя за домакинството на Олимпийските игри през 2020 г.

Ще водя политиката на Токио по един безпрецедентен начин. Токио ще бъде град, който никога досега не сте виждали, каза Койке по време на двуседмичната предизборна кампания.

Тя каза, че ще работи за едно Токио, в което всеки може да блесне, в което животът на всички - от децата до възрастните и инвалидите - ще се подобри.

Мандатът на Юрико Койке ще приключи точно след откриването на Олимпийските игри през 2020 г.

До изборите се стигна, след като досегашният губернатор на Токио Йоичи Масудзое подаде оставка в края на юни, обвинен, че е използвал средства от политически фондове за лични цели.

Като губернатор на Токио Койке ще управлява икономика с мащабите на тази на Индонезия. Тя ще трябва да се захване с проблема с недостига на детски ясли и градини и да продължи да подготвя 13,6-милиардния мегаполис за евентуално голямо земетресение - риск, за който се говори все повече след мощния трус и последвалото го цунами в
Япония през март 2011 г.

Койке е член на управляващата Либерално-демократическа партия на Япония. По време на предизборната кампания обаче тя така и не получи официална подкрепа от съпартийците си. Нейната партия дори издигна друг кандидат - бившия министър на вътрешните работи комуникациите Хироя Масуда. /БТА/