Студенти, ученици, пенсионери, инвалиди и майки с деца до 3 години могат да дишат спокойно, защото цените на преференциалните карти в градския транспорт няма да се увеличават от 1 януари, каквито слухове се плъзнаха в Пловдив. Всички, които ползват намаление, ще плащат 16 лева за месечна карта и 48 лева - за три месеца.

Китапите ще важат до 1 април, защото след тази дата ще се таксуваме с електронни превозни документи. Картите за първите три месеца от новата година ще се пуснат по бюрата, след като се вземе решение на сесията на Общинския съвет, насрочена за 17 декември. Вероятно това ще стане от понеделник. Зам.-кметът Георги Маринов увери, че гишетата ще обслужват с удължено работно време.

На същата сесия ще се обсъжда наредбата за пътуване в градския транспорт от 1 април. Електронната система предвижда 12 вида билети и карти. Ще има еднократни, за 24 часа, за един ден, с прехвърляне в рамките на един час, едномесечни за една и за всички линии, едноседмична и т.н. Системата се въвежда по транспортния проект, финансиран от ЕС.