Съвременната армия на САЩ не е в състояние да се противопостави на армиите на Русия и Китай дори поотделно тъй като тя „привикна” да се бие изключително против въстанически армии в Близкия Изток, пише американското издание U.S. News & World Report.„Докато САЩ с години се съсредоточаваха на на големи операции против въстаници в Близкия Изток, армиите на опонентите се развиваха” – пише изданието.

Американските сили си поставиха задача за водене на бойни действия в „прашни, мръсни и неопределени войни по улиците на Ирак и Афганистан, което стимулираше развитие и производство на по-леко военно оборудване, се отбелязва в публикацията. Към такава техника се отнасят противоминните транспортни средства, например MRAP и безпилотните летателни апарати.

„В това време Русия започна работа над програма по укрепване и усъвършенстване на своите въоръжени сили. Страната инвестира в нови високотехнологични танкове и самолети, които могат да изстрелват няколко ракети едновременно, а също и смъртоносните комплекси „земя-въздух” от типа С-400, които вече са разположени в Сирия” – обръща внимание U.S. News.

Освен това Китай в последните години също се занимава с развитието на своите въоръжени сили, като обърна особено внимание на ВВС и ВМС. Поради това Китай успя да стане един от определящите фактори, осигуряващ развитието на региона.

САЩ също така не може своевременно и адекватно да отговори на усилването на терористичната групировка ИД.