Луксозно заведение на централната търговска улица "Трети март" в Асеновград олекна с 1 500 лева заради засечена сервитьорка без трудов договор. Обяснението, че била за първи ден на работа, не проработило. Глобата за собствениците на кафене "Дел мар" вече е потвърдена от наказателен състав на асеновградския съд.

 

Гафът с деветнадесетгодишната сервитьрка, която обслужвала клиентите, е засечен през юни миналата година. Наказателното постановление на проверяващите от Инспекцията по труда е от септември.

 

При проверката девойката кротко обяснила, че е на работа и има уговорка за работно време от 14:45 до 21:00 часа, заплата от 200 лева, плюс процент от оборота. Дори собственоръчно описала обстоятелствата и че е идвала да се учи преди седмици как се работи. По-късно работодателите й представили трудов договор, но валиден от деня на проверката на инспекторите. Съдът не приел обясненията, че тя не е била релно в трудови отгошения, а е била обучавана като стажантка.

 

Глобите за нелегално нает персонал в заведенията вече конкурират тези за тютюнопушене в обектите, категорични са наблюдателни. „Стреснати сме сериозно, защото вече дебнат за цигари в заведенията не само до 17.00 часа, а и доста по-късно”, доверяват от персонала на ресторантите.

 

Преди десетина дни нощно заведение в Асеновград, където има кътове за билярд, тенис на маса и други занимания, било изненадано от инспектори чак след полунощ. Наложената глоба, която отнесли собствениците, била за 3 500 лева. При това проверяващите се оказали мобилни екипи от други региони и така се избягвал теч на информация.

 

„Бяхме втрещени, защото никой не очакваше проверка по това време. И като дойдоха, нямаше кой да не пуши, че дори и персонала бяха с цигари”, обясняват очевидци. Санкциите за тютюн в заведенията все по-често издържат и пред съда, защото не минавал номера с чинийки и вазички, в които се пепелира. Преди време този трик се ползваше като алиби за персонал и клиенти./Марица.бг