Заместник - министърът на здравеопазването Бойко Пенков се срещна с протестиращите лекари от ТЕЛК Пловдив, които заплашиха с колективна оставка заради санкиции от НОИ по издадени решения на комисиите. Той увери медиците, че Здравното министерство ще предприеме мерки по проблема в две посоки - краткосрочни и  дългосрочни до октомври 2018 година.

Според него триалог  или дискусия между двамата министри  на здравеопазването, на труда и социалната политика и на  шефа на НОИ ще реши този проблем, които е от години.

Важно е до подобрим междуинсититуционалното говорене, защото сега грубо се погазва диалога и има кривици, отбеляза още заместник-министърът. Той вярва, че мерките ще бъдат организациони и ще се предприемат само до месец.

Предстоят законови промени, като е предвидено експертизите ще бъдат първо  медицински, като след това комисия от НОИ да уточни точно как да се процедира с отделния случай за пенсия.

В момента има грубо погазване на етиката между институциите, както и правилата по които трябва да се работи, заяви Бойко Пенков. Той обеща пътна карта за ускоряване на решаване на този въпрос. Пенков смята, че емоциите в Пловдив са взели връх и вече има мерки, които дадат резултат.

Лекарите казаха, че на този етап няма да подават оставки, но ще изчакат до месец как ще се развият разговорите между министерствата. Ще има мораториум над всички ревизионни актове, наложени ни в Пловдив, каза д-р Янко Лечев от ТЕЛК Пловдив.