Турският министър-председател Ахмет Давутоглу обяви, че няма да се кандидатира за председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието на предстоящия извънреден конгрес на 22 май. 

Това автоматично означава, че той вече няма да бъде и министър-председател, защото съгласно устава на партията нейният председател съвместява поста с този на премиер.

Давутоглу и Ердоган в продължение на 21 месеца работеха в екип. Между двамата имаше единомислие по важни въпроси като войната в Сирия, положението в Египет, борбата срещу т.н. паралелна държава. Твърди се, че именно единомислието е било решаващ фактор за Ердоган, когато той посочи Давутоглу за лидер на ПСР и гарантира неговото избиране.

Но сега потенциалните наследници на Давутоглу включват транспортния министър Бинал Йълдъръм и младия министър на енергетиката Берат Албайрак. 38-годишният енергиен министър е женен за най-голямата дъщеря на президента - Есра.

За кадровата политика на Ердоган е характерно повсеместно недоверие към всичко и всеки, но членовете на семейството засега са изключение, подчертава авторът на публикацията в "Deutsche Wirtschafts Nachrichten".

Албайрак е предпочитан от Ердоган по редица причини и шуробаджанащината не е единственият довод. Като министър на енергетиката зетят на президента е помогал за концентрирането в ръцето на семейството на Ердоган на целия отрасъл, който е изключително важен за държавния глава на Турция, имайки предвид съмнителната роля на неговия син Билял в петролните сделки с "Ислямска държава", припомня изданието, цитирано от РИА Новости.

През ноември министърът на информацията на Сирия Омран ас Зоуби съобщи, че петрол от "Ислямска държава" се доставя на транспортна компания, собственост на Билял Ердоган. По думите на сирийския политик синът на турския президент купувал суровини и исторически ценности от джихадистите.

Според други обвинения Билял е прекарвал в азиатските страни петрол от превзети от джихадистите области в Ирак, заради което местните медии го нарекоха "петролния министър на Ислямска държава".