Храмовият уредник уточни, че Атанасовден е обявен от народа като празник в чест на шарката и чумата. По думите й за омилостивяване на болестите се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не дупчи шарката децата; коли се червено пиле или червена кокошка, след което се готви и се раздава по съседи за здраве. Тя допълни, че има и забрана с цел предпазване от болести – жените на този ден не предат, не тъкат, не плетат, за да не разсърдят свети Атанас. Стефанова отбеляза, че овчарите приемат този светец за покровител на стадата, като в този ден лекуват овните, а на общоселската трапеза поднасят курбан. Тя каза още, че в южните райони на страната, където няма много сняг, моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят и играят хора, за да привикат по-бързо лятото.
Натали СТЕФАНОВА