Смолян. Всяка година през лятото традиционно полицията стартира различни инициативи и специализирани полицейски акции и операции за осигуряване на пътната безопасност в област Смолян. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян старши комисар Николай Димов – директор на Областна дирекция на МВР – Смолян. По думите му трафикът в областта през този сезон се засилва по всички пътища и подходите към границата, защото областта става предпочитано място за туризъм, не само през зимата, но и целогодишно. „Стартирахме акцията „Ваканция – да пазим децата на пътя“, друга операция на европейската мрежа на службите от пътна полиция TISPOL и други специализирани полицейски операции. Предвижда се засилен контрол на пътния трафик през летните месеци, особено в дните предшестващи почивните дни и ще има наряди с технически средства“, поясни ст. комисар Димов.
Той обясни, че по акцията „Ваканция – да пазим децата на пътя“, превантивната част на кампанията е осъществена в края на учебната година. Тогава служители от Пътна полиция и Детска педагогическа стая се осъществили много беседи и лекции с ученици. „Сега приоритет са жилищните райони, тъй като през лятото децата играят навън, карат велосипеди. Пешеходецът е един от основните участници в движението, но застрашаващият фактор са автомобилите. В по-малките налени места също има контрол, тъй като има много децата, които са при баби и дядовци в селата. Това са оперативни действия, които извършваме всяка година с оглед безопасността“, подчерта ст. комисар Димов.
Той призова гражданите да спазват въведените ограничения, като приоритет е спазването на скоростта, правилността на маневрите, използване на обезопасителни колани, каски и седалки за деца. Директорът на ОДМВР – Смолян посочи, че се увеличава броят на хората, които използват мобилните си телефони, без системата „свободни ръце“ и така създават допълнителни предпоставки за пътнотранспортни произшествия. Затова водачите трябва да спазват правилата за движение и да бъдат по-отговорни на пътя, каза още ст. комисар Димов.
Нели ГЕРГЬОВСКА