Дамаск. Израелските въздушни удари в Сирия причиниха смъртта на девет предимно чуждестранни про-правителствени бойци и шест цивилни, включително три деца, съобщи базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека, цитирана от AFP.
Нападенията край Дамаск и провинция Хомс в края на неделя довели до смъртта на военните, но е ясно как точно са загинали цивилните – дали при ударите или след тях, каза Сирийската обсерватория за правата на човека.
В информацията се казва, че ударите са поразили няколко ирански позиции близо до Дамаск и са били насочени към изследователски център и военно летище на запад от град Хомс, където са разположени ливанското шиитско движение „Хизбула“ и иранците.
Един от убитите войниците е сириец, а останалите са от други националности, каза ръководителят на Обсерваторията Рами Абдел Рахман.
Държавната информационна агенция SANA по-рано съобщи, че четирима цивилни са били убити, след като сирийската противовъздушна отбрана е отговорила на израелска атака.
"Нашата въздушна отбрана прихвана вражески ракети, изстреляни от израелски военни самолети ... към някои от позициите ни в Хомс и в околностите на Дамаск", съобщи SANA, цитирайки сирийски военен източник.
Израелска армия засега не е коментирала съобщението.
Израел е извършил стотици въздушни удари в Сирия от началото на конфликта през 2011 г. срещу силите, лоялни на президента Башар Асад и съюзниците на режима Иран и „Хизбула“.

Превод и редакция: Юлиян Марков