„На Задушница, освен жито, което старите хора са наричали коливо, на гроба се носи плод, зреещ през сезона и от всяка празнична храна“ каза още Аделина Стефанова. Тя обясни, че така например на Великден се носят червени яйца, курбан на Гергьовден, череши на Спасовден, когато Задушницата бива наричана Черешова, тъй като се вярва, че душите на починалите тогава слизат от небето и търсят новия плод, роден през тази година. „Когато се отиде на гробища първо се спира на гроба на най-скоро починалия. После се ходи по другите гробове. Поставят се цветя, пали се свещ, кади се с тамян, поддава се на околните жито и вино за „Бог да прости“ и след това действие опечаления се прекръства. Цветята символизират добродетелите на починалия, свещта е духа им, а житото – надежда за бъдещо възкресение. Преливането на вино символизира чистата кръв Господна, а тамянът е молитвата за прошка. Когато се отива на гроба, добре е да се покани свещеник, за да прочете заупокойната молитва. Ако това е невъзможно, по-възрастен мъж изрича: „Дай Господи прошка на починалия твой раб, прости неговите волни и неволни грехове и нека бъде вечна паметта му“, като се прекръстват всички“, каза още Стефанова. Тя добави, че в този ден всичко което се поддава на гроба, трябва да е с думите: „Нека Бог да го прости“.
Денис НИКИФОРОВ