Ханой. Кимчи, скариди и дипломация имаше в менюто за вечерята в сряда, информира агенция AFP.
Лидерите се срещнаха за частна „социална вечеря“ след като се ръкуваха и размениха кратки реплики в историческия хотел „Метропол“ в комунистическата столица. Това е втора лице-в-лице среща след срещата на върха в Сингапур през юни, 2018-та.
Вечерта предложи нещо повече от обикновените медийни прояви. Двамата седнаха на една маса и споделиха трапезата си с няколко близки съветници в петзвездния хотел.
Менюто, чиито детайли бяха разработени от Белия дом, се явяваше като кулинарен мост между културните различия. В него бяха включени корейски и американски класически ястия.
Първо ястие: коктейл от скариди и авокадо, салатка и дресинг „Хиляда острова“, напомняне за популярната американска салата.
Второ ястие: говеждо филе на скара, гарнирано с кимчи, оформено като круша като жест към корейската традиционна кухня.
Шоколадова торта беше върхът на пиршеството за Ким и за американския лидер, който е известен с добрия си апетит.
В менюто нямаше алкохол – Тръмп е известен въздържател. Вместо това се сервираше коктейл от специален сорт северноамериканска слива, подобна на фурма, и мед; шестте чаши за вино, които бяха на масата, се пълнеха с вода.
След вечерята Тръмп туитва: "Велика среща и вечеря с Ким Чен-ун".
В компанията около масата бяха държавният секретар Майк Помпео и главният емисар на Ким Ким Йон-чол.
Вечерята в сряда не беше първа среща от този род за Тръмп през този ден. Обяда сподели с виетнамския премиер Нгуен Суан Фук. На него бяха сервирани разнообразни вкусни деликатеси от виетнамската кухня: салата от манго, пържени пролетни ролца, кралски раци и 'cha ca', - пържена риба, която е деликатес и се смята за „специален автограф от Ханой“, последвани от десерт от семена на лотос, лонган и бели гъби „дървено ухо“, сервирани топли и с лек захарен сироп.
Четвъртък е вторият и последен ден от разговорите между Ким и Тръмп за севернокорейския ядрен арсенал.

Превод и редакция: Ивелина Ватова