Бургас. Температурите в областта не са обезпокоителни за лозарите и овощарите. Това каза за Радио „Фокус“ - Бургас Бистра Кесякова, началник на отдел „Растителна защита” към Областна дирекция по безопасност на храните – Бургас. По думите ѝ основна задача на лозарите по време на предстоящата резитба е свързана с проверката на пъпките. „Тя може да се осъществи, като се направи разрез на пъпката и се провери дали в нея няма покафеняване, което би означавало, че тя е загинала от измръзване“, обясни Кесякова. Тя добави, че температурите в областта към момента не са толкова обезпокоителни, че да се стигне до това. „В другите части на страната вероятно ще се създадат условия за измръзване на пъпки както при лозите, така и при овощните култури. Вероятно ще се достигне и до измръзване на рапицата. Хубавото е, че в другите части на страната има снежна покривка, която ще запази културите“, каза още Кесякова. Тя се надява, че метеорологичните прогнози ще се сбъднат и няма да се достигне до обстановката отпреди 2 - 3 години, когато настъпването на екстремно ниските температури доведе до замръзване на лозите, овощни и полски култури в областта. Мария ПОПЧЕВА