Благоевград. Средно около 60 лева ще струва новогодишната вечеря за едно тричленно домакинство в Благоевград, показва репортерска проверка на Радио „Фокус“ – Пирин. По традиция вечерта на 31 декември трапезата трябва да е богата, за да бъде такава и новата година. Сред задължителните компоненти, които трябва да присъстват на масата, са месото, сезонните плодове и зеленчуци, баница с късмети и пенливо вино. Проучване в търговските вериги и магазини в града установи, че килограм свински врат без кост ще струва на благоевградчани около 6.89 лева. Маринованият джолан пък е малко по-скъп – 7.19 лева за килограм. При плодовете и зеленчуците цените са нормални за сезона, като килограм картофи може да бъде намерен за около 0.60 лева, чушките „Сиврия“ се продават за около 1.90 лв./кг, червените ябълки - около 1.30 лв./кг, киви - 2 лв./кг, мандарини и портокали - между 1.00 – 2.00 лв./ кг.
От продуктите за новогодишната баница пък готовите точени кори струват около 1.20 лева, при сиренето зависи от вида му, но средно неговата цена е около 4 лв. за половин килограм, на маслото - приблизително 3.99 лв./250 гр, а на яйцата - около 2.20 лв. за 6 броя. При пенливото вино цените започват от 2 лева за бутилка. Останалите алкохолни и безалкохолни напитки се продават на различни цени в зависимост от качеството на продукта. При сухите мезета, които често присъстват на новогодишната трапеза, цените на много места са намалени. Така например 300 гр луканка би ни струвала около 4.00 лева, пастърма, врат или друг вид сушено месо са - 23 лева за килограм. Ядките остават скъпи към момента, като кашуто, шам фъстъкът и бадемите са на цени от по около 3.30 лв. за 100 грама. По евтини са обикновените фъстъци – печени и пържени, както и гарнираните такива. За тях биха ни били необходими до 1.00 лв. за 100 гр.
Ливия НИНОВА