„След като сложим яйцата в горещата с различните продукти, те се оцветяват в зелено, жълто, червено“, добави Димитрова. По думите й не се слага нищо допълнително, само традиционните оцет и сол, яйцата престояват около 15 минути и са готови. „Не стават много наситени цветовете, но така е било навремето“, каза още Димитрова. „Първото яйце трябва да бъде червено, след това с него се обикаля лицето на детето и се казва – Здрав, здрав Дядо Великден, калугер не треската, наричаме името на детето и след това яйцето се слага на иконата до следващия Великден“, каза Нана Ангелова. По думите й тогава се чупи и ако яйцето е пълно, годината ще бъде добра и къщата ще бъде пълна. „Аз днес боядисвам с вълнени бои, както са боядисвали нашите родители“, каза още Ангелова и обясни, че първо се боядисват конците, след това с тях и самите яйца.
Деница ДИМИТРОВА