Бургас. От Етнографския музей към Регионален исторически музей-Бургас демонстрират в градинката до Часовника как са се боядисвали великденските яйцата в миналото, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. „Боядисваме яйцата с естествени продукти, както нашите баби и майки са боядисва навремето“, каза Станка Димитрова от групата за автентичен фолклор „Факийски бялки“ при Народно читалище „Христо Ботев – 1905“ село Факия и обясни, че използват люспи от лук, коприва, панджар.
„След като сложим яйцата в горещата с различните продукти, те се оцветяват в зелено, жълто, червено“, добави Димитрова. По думите й не се слага нищо допълнително, само традиционните оцет и сол, яйцата престояват около 15 минути и са готови. „Не стават много наситени цветовете, но така е било навремето“, каза още Димитрова. „Първото яйце трябва да бъде червено, след това с него се обикаля лицето на детето и се казва – Здрав, здрав Дядо Великден, калугер не треската, наричаме името на детето и след това яйцето се слага на иконата до следващия Великден“, каза Нана Ангелова. По думите й тогава се чупи и ако яйцето е пълно, годината ще бъде добра и къщата ще бъде пълна. „Аз днес боядисвам с вълнени бои, както са боядисвали нашите родители“, каза още Ангелова и обясни, че първо се боядисват конците, след това с тях и самите яйца.
Деница ДИМИТРОВА