София. В България производството е толкова голямо, че за една седмица правим повече от 30 милиона яйца. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ д-р Димитър Белоречков от Съюза на птицевъдите в България. Той заяви, че за една седмица производителите задоволяват нуждите от яйца за Великден на цялата страна. „На пазара има най-много български яйца. Български стари яйца няма и няма и как да има, тъй като имаме много добри пазари в Гърция и Румъния“, коментира Димитър Белоречков. „Търсенето на яйца в православните страни е голямо. Ако някъде има яйца внос в България, те са дошли от страни, които празнуват католическия или протестантския Великден. Тоест това, което не е продадено, е пратено в България“, каза още Белоречков. Той обясни, че срокът на съхранение на яйцата при стайна температура е 28 дни. „Този, който си е купил яйца миналата седмица, е направил най-добрата покупка. Яйцата се обелват по-лесно, когато са престоели една седмица. Това е решаващото“, заяви Димитър Белоречков. Теодора ПАТРОНОВА Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”