Благоевград. Месото и рибата може да заместим с бобови храни, когато постим. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Дора Георгиева, диетолог, във връзка с Великденския пост. По думите й по продължителното лишаване на организма от хранителни вещества намаля приема на калории и така може да отслабне имунната ни система. „При такава ситуация може да изпитаме чувство на отпадналост, умора, болки в стомаха, тежест след нахранване или подуване“, посочи д-р Дора Георгиева. Тя коментира, че тези симптоми се дължат от промяната на хранителния режим и на стреса от нарушения ни начин на хранене. „По време на постите се намаля приема на калции като е необходимо да заместим всичките тези липси с пълнозърнест хляб, коприва и спанак. Калция има и в сушените плодове и бобовите храни“, каза още д-р Георгиева. Диетологът добави, че след като постим реагира и желязото като затова са необходими храни като грах, коприва, цвекло, чушки, зеле, киселец. „Елзата е много полезна като българите се научиха да я консумират и по време на постите основно хранене в менюто ни стават храни, които забравяме в ежедневието“, допълни д-р Дора Георгиева. По думите й е препоръчително да се приемат семена и ядки.
Специалистът отбеляза също, че за някои хора е противопоказан целия 40 дневен пост и те могат да пристъпят към частичен. Тя уточни, че противопоказания има при деца и юноши. „Бременните и кърмещи жени, възрастните хора или тези, които скоро са прекарали тежки заболявания не трябва да спазват целия пост“, коментира д-р Дора Георгива. Диетологът заяви, че те могат да спазват поста 14 дни, но не й повече. „Човешкият организъм има един запас от витамини и микроелементи като така се издържа периода на пост и няма място за притеснение, но е необходимо разумно да приемем това очистване на организма“, каза още д-р Георгиева. Тя добави, че бързите въглехидратите е необходимо да бъдат намалени до мининум. „Това са захарите, шололадовите изделия както и обработката им като пържено и панирано“, допълни д-р Дора Георгиева. Тя подчерта, че по време на пости е важно петкратното хранене - закуска, обяд, вечеря и две междинни хранения. „Няма как да си позволим това, което правим в ежедневието – да пропускаме закуската, обяда или вечерята“, добави д-р Георгиева. Тя посочи, че наддаването на килограми може да бъде от стреса, който изпитваме от нарушение на личното ни хранене през цялата година. „Причината е, че спираме месата и се фокусираме на безмесна диета. Постът за вегетарианците не е проблем, но за тези, които хапват всичко е“, допълни д-р Дора Георгиева. Тя заяви, че съществува пренастройка на организма и затова препоръча повече движение. „Задължително е пиенето на повече течности като наддадените два или три килограма не са проблем, защото се получава едно основно прочистване на организма като се намалява холестерола и триглицеридите“, каза д-р Георгиева.
Денис НИКИФОРОВ