Варна. ВарнаТърговците са станали значително по-отговорни и несъответствията, които констатираме, намаляват. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна д-р Костадинка Маринова, директор на отдел „Контрол на храните” при Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във Варна. На въпрос дали са отчетени повече или по-малко нарушения по време на Великденските празници и Гергьовден в проверените търговски обекти, д-р Маринова отговори, че значително по-малко са нарушенията тази година.
„Вече почти не се среща крупно месо, агнешко от нерегламентирани производители, в регламентираните обекти за търговия на дребно. Месото е с печати, добито в кланици. Търговците вече обявяват и произхода на месото. Там, където се продава в насипно състояние, тази година доста се обърна внимание на този факт, да се обявява произхода на месото. Други години имаме доста сигнали за това, че месото е с обявен произход България, пък то произхожда от други държави членки“, съобщи д-р Маринова.
Според нея роля в намаляването на броя на несъответствията при месото, е изиграл специалният етикет на агнешкото месо. Тя припомни, че от тази година според изискванията, крупното агнешко месо, което е с произход България, беше маркирано със син цвят, а месото, което е с произход различен от България – с червен цвят. Д-р Маринова обясни, че по-малко са били и получените сигнали от граждани през периода. „Значително по-малко са сигналите. Дори по време на почините дни, тогава когато, имаше дежурни инспектори, почти не сме регистрирали сигнали от граждани“, каза д-р Маринова. По думите й, общо 30 жалби и сигнали от граждани са обработили служителите на ОДБХ – Варна по време на празниците.
Бояна АТАНАСОВА