Благоевград. Инкубационният период при трихинелозата е от 10 до 30 дни. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни болести и вътрешни болести. Тя посочи, че понякога може да бъде по-кратък или по-дълъг. „Трихинелите загиват за секунди при термична обработка над 70 градуса, а при минус 20 градуса се унищожават за 20 дни, а при осоляване и консервиране на месото, когато е инфектирано те загиват отново за няколко седмици“, посочи специалистът. Д-р Лиляна Несторова каза още, че първите симптоми на заболяването са отпадналост, безапетитие и гадене, които симптоми с нищо не показват за развитие на трихинелоза. „В последствие се появява оток на клепачите и конюнктивитите и това се смята за сигурен белег за развитие и наличие на заболяването“, коментира лекарят. Тя допълни, че понякога отокът обхваща цялата глава, шията и горните крайници. „Вторият белег са мускулните болки, които насочват към диагнозата трихинелоза. Те се появяват при дълбоко дишане, кашляне, дъвчене, хранене както и в очните и шийните мускули“, добави д-р Лиляна Несторова. Тя заяви, че заедно с болките се появява и повишаване на температура, което е третият признак за наличието на заболяването. „Три дни след проява на симптомите се наблюдава повишение на температурата до максимални стойности около 39 градуса. При по-леките форми заболяването може да протече и без температура“, съобщи медикът. По думите й четвъртият белег на заболеваемост е появата на кожни обриви. Денис НИКИФОРОВ