Благоевград. Тежките усложненията от трихинелозата могат да имат летален изход. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни и вътрешни болести. По думите й усложненията от трихинелозата може да настъпят три-четири седмици след първите симптоми от заболяването, които водят до много висок леталитет. „Те могат да бъдат миокардит, пневмония и менингоенцефалит“, посочи специалистът. Д-р Несторова допълни, че у нас със закон е регламентирана трихинелоскопията на свинското месо както на дивечовото, така и това от домашните свински меса. „Необходим е сериозен ветеринарен и санитарен контрол на свинско месо, което може да изключи наличието на зараза в консумираното месо“, заяви медикът. Тя добави, че така може да се профилактира и да се води борба с трихинелозата. „Пациентите при по-тежките форми се настаняват в лечебни заведения, за да може да се предотвратят усложненията“, каза още д-р Лиляна Несторова. Тя обясни, че съществува лечение за трихинолозата и се избягват усложнения, когато заболяването се открие навременно. „Колкото по-рано се започне, толкова рискът от усложнения намалява като заразяването се получа при консумирането на заразено от трихинели месо“, коментира медикът. По думите й консумирането на меса, които не са термично обработени крие повече рискове и трихинелите загиват за секунди при термична обработка над 70 градуса. Денис НИКИФОРОВ