София. Проблемът с двойния стандарт при храните наистина съществува. Това каза директор на Дирекция „Контрол на храните“ към Българската агенция по безопасност на храните по време на пресконференция за разпространяване на резултатите от проведено проучване в рамките на проект за установяване на нелоялни търговски практики, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „През 2017 г. БАБХ започна проучването на така наречения феномен при двойния стандарт при храните. Той припомни, че тогава агенцията е подходила по-рационално към вземането на проби, като се е следяло те да бъдат еднакви за ЕС и България“, припомни д-р Кулински. „Направихме и последващо проучване и взехме 30 продукта, пробите бяха взети от Германия и Австрия. Анализът на съдържанието в 7 продукта показа различия, при някои от тях съществени. В 15 от изследваните 20 продукта, продуктите бяха по-евтини в Европа от тези в България“, припомни още д-р Кулински. Той обясни, през 2018 г. агенцията е решила да продължи изследването, като е взела мерки да разшири изследваните групи храни. „Взеха се 31 проби от Италия, Франция и Швейцария. Вторият етап показа отново не толкова съществени различния в състава на продуктите, но се отчетоха големи разлики в цените“, допълни той. Д-р Кулински отбеляза, че при третия етап на изследването отново са се увеличи пробите на изследване. „През 2018 г. открихме в 13 продукта различния в състава. Проблемът с двойния стандарт при храните наистина съществува“, добави той. Даяна ДЮЛГЕРОВА