София. Алергичните болести се превръщат в епидемия. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Д-р Мария Иванова от МБАЛ – София към ВМА. „За развитието на дадено алергично състояние има два вида фактори – вътрешни и външни. Вътрешните са гените и общото състояние на организма. Външните са условията на околната среда“, обясни тя. „Хората са по-алергични сега, през последните години. Човекът на 21 век, не е човекът на миналото столетие. Естественият подбор отдавна е престанал, живеем по различен начин“, коментира д-р Иванова и уточни, че по отношение на храните има много теории, част, от които са спекулативни. „Алергичните деца не бива да се хранят с храни, богати на консерванти и оцветители, обърна внимание тя. „Много интересна проява е оралният алергичен синдром, който е кръстосана реакция към полени и храни. Човек реагира към дадена храна, а основната причина е, че всъщност има сенсибилизация към даден полен, но реагира към храната, защото има близки алергени“, коментира Мария Иванова. „Коренно се променят условията на средата. Срещаме се с много повече и различни алергени – храни, които не са типични за дадения регион, изкуствено синтезирани молекули, фини прахови частици във въздуха, вещества, които се отделят при изгаряне на горива“, посочи тя. „Едно се признава от всички- колкото е по-замърсена околната среда, толкова е по-висок е процентът на алергичните хора. Това е признат факт в световен мащаб“, каза още д-р Иванова.
Теодора ПАТРОНОВА