„Едни от основните липсващи витамини са витамин Б12 и витамин Д. Когато ние набавим тези вещества, процесите на умора много бързо изчезват и се чувстваме по-добре. Винаги трябва да наблягаме на плодове, зеленчуци и неща, които са непреработени, защото те ни дават много повече енергия, отколкото всички други храни“, заяви д-р Симеонов. Сред препоръките му са на пролетната трапеза да присъстват всички видове зарзават, които са направили нашите баби, тъй като те ще спомогнат за преодоляването на пролетната умора.
Д-р Симеонов даде пример и за дневно меню, което е подходящо за този сезон. „Всеки човек трябва да започва деня си с чаша чай или с чаша топла вода – това е задължително, но не и те да са загрети в микровълнова печка. Хората, които ядат всичко от животински произход, могат да си позволят плочка сирене, едно-две яйца, домат, краставица, малко сирене, филийка пълнозърнест хляб и една шепа маслини, но задължително те да не са черни. На обяд между 12.00 и 14.00 ч. е хубаво да хапнем една огромна салата. Задължително трябва да присъства и източник на протеин - дали от растителен, дали от животински произход. Ако е от животински, количеството на протеина не трябва да бъде повече от 100 гр. Основното могат да бъдат задушени зеленчуци. Трябва, разбира се, да избягваме сладките неща, богати на захар, защото те ни дават един временен ефект на еуфория – т.нар. хормон на щастието, след което имаме нужда да го търсим пак. Пък от тях се и пълнее, защото имат много въглехидрати. Не трябва да забравяме да пием и по-големи количества вода през пролетта – колкото повече, толкова по-добре“, заяви диетологът.
Цветилена СИМЕОНОВА
Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”