София. Не трябва да купуваме царевица и сандвичи с кайма, които се продават на плажа без касова бележка. Това каза диетологът д-р Огнян Симеонов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с правилното хранене през лятото. „Рисковите храни не само през летния сезон, а целогодишно, са всички форми на колбаси, всички преработени меса и всичко, което не е в естествения му вид. По този начин ние натоварваме организма си. Рискови са и всички целофанирани, генномодифицирани продукти, които ги има масово на пазара“, заяви д-р Симеонов. Той посочи, че тестените изделия също не са за предпочитане целогодишно в големи количества заради високото съдържание на глутен.
Във връзка с продуктите, които се продават на плажа, д-р Симеонов заяви, че много трябва да се внимава какво се купува. „Трябва да избягваме храна, която е готова. Например сандвичите с кайма – трябва да избягваме всякакви видове, в които има кайма. Не трябва да консумираме и храни, в които има яйце, защото то много бързо се разваля - може да доведе до много сериозен проблем и може да се заразим с различни форми на различни бактерии. На плажа не трябва да купуваме и всички онези неща, които не са запечатани, тъй като и те носят рискове – най-вече царевицата, която продават по плажа. Също така трябва да избягваме и всичко, което е приготвено в домашни условия и се продава без касови бележки“, обясни диетологът.
Цветилена СИМЕОНОВА
Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”