София. През лятото трябва да съчетаваме бирата с мезе. Това каза диетологът д-р Огнян Симеонов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с правилното хранене през лятото. „Колкото по-сладък е един алкохол, толкова повече калории има в него. При 100 грама алкохол можем да започнем от 100 калории и да завършим с над 600 калории за едно питие. Това са т.нар. алкохолни ликьори и всички форми на коктейли, които масово се употребяват най-вече от дамите – те са свръх богати на калории и излишни телесни мазнини, които се натрупват в тялото ни“, обясни д-р Симеонов. Той посочи, че ако пием алкохол, трябва винаги да ги съчетаваме с мезе на масата. „Това ще рече, че ако си взимаме бира, е хубаво да имаме и риба, и някаква салата, да има комбинация на протеини, въглехидрати и мазнини. Защото сам по себе си алкохолът е доста калоричен", посочи той. "Например една стандартна водка от 100 грама или 40%-ов алкохол като уиски и ракия се равнява като количество на един килограм зеленчуци или три шопски салати, които в заведенията са от 300 до 350 грама. За да могат да добият представа хората, които консумират 100 грама алкохол, им показваме на какво е равен той като количество приета храна – близо 1 кг изядена храна. По този начин хората ще могат да гледат количествата и да не наблягат много на алкохола, ако не искат да напълняват“, обясни диетологът.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”