София. През лятото трябва да ядем пет пъти на ден, като 70% от менюто да са плодове и зеленчуци. Това каза диетологът д-р Огнян Симеонов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с правилното хранене през лятото. „Трябва да се научим да се храним редовно – поне три основни хранения и две основни закуски, за да стане петкратно яденето. И да направим няколко форми на прочистване", обясни той. "Това например може да стане с череши – два-три дни може да караме само на череши. Което ще рече, че можем да изяждаме неограничено количество череши – 6-7 килограма, колкото пъти искаме на ден и по този начин ще прочистим кръвта от всичко, което сме натрупали през годината като токсини в тялото“, заяви д-р Симеонов и посочи, че вместо череши могат да се използват и други сезонни плодове като динята.
„Храненето през лятото трябва да бъде петкратно с три основни хранения – закуска, обяд и вечеря, и две леки закуски. Важно е да има баланс на храните между протеини, въглехидрати и мазнини, като гледаме над 70% от менюто ни да бъде плодове и зеленчуци. За предпочитане е продуктите да не бъдат преработени – така ще е по-добре за нашето здраве", обясни той. "Не на последно място е водата – трябва да започнем да пием вода в голямо количество през деня. Хубаво е да приемаме вода половин час преди хранене или час след хранене, защото по този начин не разреждаме стомашните сокове на стомаха и така той по-лесно преработва храната, която поемаме“, заяви диетологът.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”