Д-р Велка Войнова, Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил: Потребителите трябва да обръщат внимание на храната, сервирана им в новогодишната нощ
Кюстендил. Потребителите трябва да обръщат внимание на храната, сервирана им в новогодишната нощ. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Велка Войнова, началник на отдел „Контрол на храните” към Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил. „Когато става въпрос за масови тържества, всички гости трябва добре да внимават за пресния вид на салатите и плодовете. Когато има нещо старо, нещо изсъхнало, нещо което дори органолептично на тях не им харесва, нека да не се тревожат, а да върнат ястието обратно на сервитьора или в кухнята, да ни сигнализират и нас. Много е важна първата реакция на клиента в момента, в който храната се сервира. Имали сме случаи когато даден човек казва, че храната не му е много харесала, но защото е дал пари – консумирал я е, а след това е получил стомашно-чревно неразположение”, каза д-р Велка Войнова. По думите й когато храната не ни харесва, не трябва да я консумираме. Клиентите са в центъра на вниманието, както на оператора, така и на контролния орган. Особено важно е да се обърне внимание и на месото. Готвеното ястие трябва да се поднася топло, а не да е изстинало или претоплено. Сладкарските изделия също са много важни – те трябва да имат свеж вид, специфичен аромат, да не е със изсъхнала повърхност. Венцеслав ИЛЧЕВ