Кюстендил. Задължително е изследването на месо от диви свине, както и домашно отглеждани прасета. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Велка Войнова, началник на отдел „Контрол на храните” към Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил. По думите ѝ месото задължително трябва да се изследва за трихинелозата. Става въпрос за паразитно заболяване по домашните животни – свине, коне, месоядни, както и по гризачи и диви животни – лисици, вълци, мечки, диви свине и други. От консумираното трихинелозно месо се развиват трихинели, които се локализират в мускулатурата. „Това е изключително опасно и трудно лечимо заболяване, когато се диагностицира. Нека всички хора, които са ловци или гледат домашни животни – свине, еднокопитни, да изследват месото, за да могат да бъдат сигурни поне от гледна точка на трихинелозата”, каза д-р Войнова. Венцеслав ИЛЧЕВ