София. Много е малък рискът клиент да си купи развалена риба. Това каза изпълнителният директор и представляващ Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ ФИШ” д-р Йордан Господинов в интервю за Агенция „Фокус“ за предстоящия Никулден, за цените на шарана и за най-търсената риба от българите за празника. „Предимството в нашия сектор е, че рибата е много бързо развалящ се продукт и ако веднага не е съхранена с много лед или не е замразена в определени срокове, тя се разваля и после не става за продаване“, коментира д-р Господинов. По думите му развалената риба си личи и на миризма, и на вкус, и по никакъв начин не може да се консумира. „При нас много рядко се случва, но ако не я съхраним, я изхвърляме. Тя не може да се предложи на пазара по никакъв начин, нито преработена, нито в консерва. В това отношение клиентите трябва да бъдат спокойни“, увери председателят на Асоциацията на производителите на рибни продукти. „Въпреки всичко има хора, които ловят риба и я предлагат на пазара не със стандартни опаковки. Има си изисквания. Например касетките, в които се транспортира рибата, трябва да бъдат дезинфекцирани, трябва да има етикет, срок на годност. Препоръчваме всичко да бъде опаковано, за да могат клиентите да се уверят в етикета. Насипната риба е твърде рискова. В една обикновена касета някой търговци си позволяват да слагат различни риби. Едната риба е стояла пет часа в лодката, другата десет дни в мрежите, затова всичко трябва да мине контрол“, каза д-р Господинов. По думите му във всяко предприятие и в тържището има добри хигиенни практики. „Там си има специални хора, които приемат рибата, окачествяват я, сортират я, подреждат я в търговски опаковки или в каси. Съответно поставят етикет, който казва кога е уловена и колко дни може да се продава в този вид. Рибата е свежа един-два дни, но след това не може да се продава повече. Някои магазинери си позволяват като не продадат шарани, да ги изчистят, направят на шайби и да ги замразяват. Нямат право на такива неща. Това е нелоялната конкуренция, но това не ни притеснява, защото става въпрос за единици“, допълни д-р Господинов.
Деница КИТАНОВА
Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”