Бургас. От вчера стартираха засилени проверки по цялото Черноморие. Това каза за Радио „Фокус“ - Бургас Денка Благоева от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Бургас. По думите ѝ се извършват проверки по всички временни, сезонни, постоянни обекти и обекти, които предлагат услугата ол инклузив, като добави, че проверките включват това дали обектите имат регистрация по Закона за храните и дали фирмата, която стопанисва обекта, има съответното разрешително. Проверява се и персоналът за наличие на работно облекло, за актуални здравни книжки и дали са заверени от Регионалната здравна инспекция (РЗИ), също се извършват и проверки на храните, като най-важното е да се види дали са правилно съхранени, дали имат етикет, срок на годност, необходимите документи за произход и съхраняват ли се правилно. „Едно от задълженията при заведенията, които са от типа ол инклузив е храната да бъде изконсумирана в рамките на 3 часа, да бъде топла, да има обявени алергени и са на видно място и всеки да има достъп до тази информация“, посочи още Благоева. Тя допълни, че Българската агенция по безопасност на храните ще извършва проверки и с други държавни институции като Националната агенция за приходите (НАП), Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Икономическа полиция. Мария КУРТЕВА