Дупница. Обичаят по ритуалното зарязване на лозята подсеща за идващата пролет и началото на селскостопанската година. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Десислава Атанасова, етнограф в Исторически музей - Дупница. „На лозето на всеки поред закрояват една или няколко лози. Закроените лози поливат с вино, за да се роди догодина повече грозде. Отрязаните пръчки носят вкъщи и са ги поставяли пред домашната икона“, посочи Атанасова.
След зарязването на лозята мъжете нареждат богата трапеза, като започват шумни песни и хора. „Преди да се седне около софрата, лозарите избират Цар на лозята, когото наричат Трифон. Гледат той да бъде добър стопанин, имотен, да има много лозя и да е късметлия. Това са все предпоставки за добра бъдеща реколта“, заяви Атанасова. На главата на царя поставят корона от лозови пръчки, качват го на каруца, която е теглена от самите тях и ритуално обикалят лозята. Като посетят всички лозя с песен слизат в селото и започват да ходят от къща на къща, а стопаните ги посрещат с вино. Празникът завършва в дома на царя, който черпи щедро с виното си, за да бъде обилна реколтата от грозде и да бъдат пълни бъчвите.
Лора КАЛЧЕВА