В рамките на развивания от КЗП проект ще бъдат изследвани по най-малко три вида от предварително набелязани пет примерни групи храни. Това са макаронени изделия, млечни продукти и сладкиши, зеленчуци и ориз, зехтин и подправки, консерви, както и вино, бира и спиртни напитки. Продуктите ще бъдат закупени както от близки до икономиката на България държави, така и от такива с по-развити пазари (Гърция, Испания, Германия и др.)
„Досега във фокуса попадаха храните, но ние предложихме да бъдат добавени и спиртните напитки. По този начин разширяваме принципното схващане за това, че трябва да се включват и други продуктови групи стоки, защото там също може да се окаже, че има такъв проблем”, посочи Маргаритов. Той добави, че целта е „да се идентифицират мащабите на „бедствието”, за да можем да подпомогнем и Европейската комисия, но и националните законодателни органи не само в България, а и в другите държави членки”.
Проектът се съфинансира директно от ЕК и е на обща стойност около 180 000 евро. Периодът на изпълнение е 18 месеца. „Той е доста добър, най-напред, защото първите резултати ще могат да подпомогнат текущия в момента процес по възприемане в законодателството на тези постановки за двойния стандарт и за неговото санкциониране. Второ, това ще бъде по-нататък една много добра основа за контролните и правоприлагащи органи да ползват тези резултати и методиките, които ще бъдат разработени, за да могат по-лесно да хващат нови опити за подобни неща”, обясни председателят на КЗП.
В края на разговора Маргаритов изрази мнение, че неправителственият сектор би могъл да инициира маркетингови анализи, които да установят как и защо се ценообразува по определен начин и понякога се стига до съществени разлики в цените на едни и същи продукти в различните държави.