Силистра. Посетителите на празника на кайсията ще могат да опитат мусове, сладкиши, конфитюри, както и кайсиева ракия. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ кметът на община Тутракан Димитър Стефанов. „Днес в 18.00 часа откриваме празника на кайсията. С него целим да презентираме производството на кайсии в нашия регион, да покажем какви сортове се отглеждат тук. Искаме хората, които пристигнат на този празник, да могат да опитат всички ястия, които се готвят от кайсии – това са мусове, сладки, конфитюри, деликатеси и не на последно място кайсиева ракия, която е традиционна за нашия район“, отбеляза той. Според него гостите на Тутракан ще останат доволни и ще видят голямото разнообразие от сортове, които се отглеждат в общината. Димитър Стефанов поясни, че общината е определена за столица на кайсията, защото на нейната територия има най-много кайсиеви масиви от всички райони в България. „30% от производството на кайсия в България се събира от Силистренска област. 50% от това производство е в община Тутракан. Ние искаме да презентираме този плод като полезност и качества. Искаме да покажем сортовете и производителите“, уточни той. В община Тутракан има над 10 вида сортовете кайсии. „Различните видове зреят в различен период от време. Именно на този празник хората ще могат да опитат от всички сортове, които са готови за консумация“, добави кметът на общината.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”