Добрич. Българо-румънски екип е разработил интегрирани решения за заетост в кулинарните изкуства и ресторантьорския сектор в трансграничния регион Добрич –Констанца. Резултатите бяха оповестени на пресконференция, предаде кореспондентът на Радио „Фокус”. Направено е проучване от специалисти как предлаганото професионално образование и обучение отговаря на нуждите от умения на бизнеса и какви са мерките за незабавно усъвършенстване. Изследвано е състоянието на включените институции за професионално образование и обучение в осъществяване на връзката обучение и работа в целия трансграничен регион Румъния-България. Издаден е сборник с добри практики как институциите за професионално образование и обучение могат да бъдат по-ефективни в осъществяване на връзката обучение – работа. Осъществени са учебни програми за мобилна заетост и подкрепа на трансграничната мобилност, базирани на пет курса по 8 академични часа всеки - трудови и граждански права, културно самосъзнание, исторически и кулинарни традиции в трансграничния регион, профил и връзка с клиента, дигитални умения за търсещите работа и представяне на уменията от търсещите работа. Това съобщи Петя Пенчева от екипа на проекта „ИКАР“.
Разработените продукти са четири интегрирани учебни програми, релевантни за трансграничния регион и съществуващите начини за валидиране на професионалните умения за 4 професии - готвач и барман, сервитьор и ресторантьор и хлебар-сладкар. Създаден е Трансграничен център - Добрич със секция за професионално обучение и консултации за трудовия пазар в трансграничния регион. Обновени са демонстрационна зала и учебна кухня, издадени са също кратки ръководства с фокус върху мобилната заетост в трансграничния регион по отношение на права и регулации, как да се намери работа и какви обучения са организирани в пограничния регион. Проведени са пилотни курсове за професионално обучение и умения за трите професии. В курсовете са се включили 51 участника от цялата страна. Направена е оценка на меките умения и обучение за подготовка за мобилност на работната сила. Участниците са били разпределени в четири групи, общо 106 души от цяла България. През месец март е проведена Трансгранична трудова борса за кулинарния и ресторантьорския бизнес в Добрич с участието на 90 души от България и 10 от Румъния. Организиран е работен семинар за изграждане на капацитета и учебна работна среща с румънски и български преподаватели от кулинарния бранш, представители на образователни институции. Участвали са 24-ма души от България и 16 от Румъния. Партньори в дейностите са Сдружение „Добруджанско аграрно и бизнес училище“ - Добрич и Сдружение „Избери своята професия“ към Центъра за професионално обучение в румънския град Констанца.
Жулиета НИКОЛОВА