Варна. Киселото зеле и туршията са прекрасен заместител на млякото по време на пост. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна доц. д-р Дарина Найденова, диетолог от Варна. Коледните пости попадат в един сезон, когато пресните плодове и зеленчуци са ограничени. За да можем да осигурим на организма си нужните полезни вещества, е най-добре да заложим на киселото зеле и туршиите, посъветва доц. д-р Дарина Найденова. „Те ни набавят важните пробиотици, които иначе бихме получили от киселото мляко, което по време на пост няма как да присъства“, обясни тя. Освен сезонните плодове и зеленчуци, тя препоръчва различни видове ядки като най-добре да бъдат сурови. Още нещо, което можем да сложим в пазарската чанта са овесени ядки, царевица или кафяв ориз, които са част от пълнозърнестите култури. Друг полезен източник на мазнини по време на поста са зехтинът или набиращото популярност в България авокадо, обясни още доц. д-р Дарина Найденова. Липсата на някои храни, които сме свикнали да присъстват в менюто ни, може да доведе до засилен апетит, който трудно се утолява. В такива случаи хората изпитват нужда да хапват по-често, каза още тя. „Ядките и семената могат много добре да заситят, но само при условие, че са много добре сдъвкани. Ако не се сдъвчат добре нямат този ефект върху ситостта и не се усвояват полезните съставки, които те съдържат“, обобщи доц. д-р Дарина Найденова. Една от храните, които тя препоръчва е, например, тиквените семки, които са източник на две полезни вещества – мазнини и белтъчини, каза още тя.