Варна. Нека храненето по празниците да бъде социален акт, а не само физическо задоволяване на апетита. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна доц. д-р Дарина Найденова, диетолог от Варна. Според нея един от основните проблеми при прекратяването на постите е склонността от преяждане. „След като мине Бъдни вечер и трапезата се отрупа с ястия, от които сме се въздържали дълго време, на нас ни е много трудно да спрем с едно или с малко. Тогава могат да станат белите по отношение на здравето ни“, каза доц. д-р Дарина Найденова. Нейният съвет е постепенното включване на животинска храна в храненето. Първият ден след поста можем да опитаме млечен продукт като кисело мляко или сирене. На обяд може да хапнем месен продукт, който не е твърде мазен, обясни още тя. Тя съветва хората да обърнат внимание на доброто сдъвкване на храната, което спомага за правилното усвояване на полезните вещества от храната. „Бързото хранене може допълнително да опорочи храносмилането ни и захранването ни след един дълъг пост,“ обясни доц. д-р Дарина Найденова. Според нея, дефицитът на дадено хранително вещество, автоматично засилва апетита ни, затова хората подложили се на пост, са склонни да прекаляват с храната с настъпването на празниците. „Бавното хранене се получава спонтанно, когато имаш компания и имаш желание да комуникираш в тази компания. Нека храненето да не е само чисто физическо приемане на храна, а да бъде социален акт на комуникация и на добри преживявания“, посочи още тя. Доц. д-р Найденова посъветва хората да са изключително внимателни при храненето след пост, за да не стресират организма си с прекалено мазна храна. Бояна АТАНАСОВА