София. На Ивановден са се хващали побратими, кумците са ходели на гости при своите кумове, младите невести са канели на трапеза своите девери. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ етнологът доц. д-р Илия Недин, ръководител на катедрата по “Етнология и балканистика” към Югозападен университет „Неофит Рилски“, по повод народните вярвания на празника Ивановден. „Богатата трапеза и размяната на подаръци също е част от празника на този ден. Баницата, обредният хляб кравай, месото, кървавицата са основните ястия на трапезата. Разбира се, и виното“, каза доц. Недин, като подчерта, че кумството се е считало за изключително важна форма на родството. „Свещено“ родство, предавало се е по наследство и е било строго спазвано. Кумството и кръстничеството е форма на духовно родство съгласно християнската традиция“, каза още етнологът, като допълни, че кумството и побратимството са част от културата на родството и днес, макар и с някои иновации и промени.
Ирина ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”