Варна. Ако ядем едно и също, губим здравия интерес към храната. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна диетологът доцент Дарина Найденова. Според нея забързаното и натоварено ежедневие може да накара хората да консумират една и съща храна в продължение на няколко дни. Ако те приготвят голямо количество храна, могат да спестят време от готвене в следващите дни, обясни доц. Дарина Найденова. „Съвременният човек страда не от недохранване по отношение на калории. Калории приемаме достатъчно. Но ние страдаме в забързания ни начин на живот от недохранване по отношение на витамини и някои минерали, точно защото по този начин си спестяваме време“, каза още тя. Доц. Дарина Найденова добави, че няма конкретна храна, която може да набави всички нужни вещества на човешкия организъм и точно за това ние се нуждаем от разнообразие. „Не е добре да консумираме едно и също няколко пъти. Тогава ние губим апетит т.е от една страна губим здравия интерес към храната, който стои в основата и на доброто здраве. От друга страна ядейки едно и също, ние си поставяме условия да развием дефицит на други важни вещества, които в тази конкретна храна ги няма“, добави тя. Според нея ключа към доброто здраве се крие в разнообразната храна, която съдържа в себе си витамини и други хранителни вещества, които подкрепят нормалното функциониране на организма.
Бояна АТАНАСОВА