Доц. Найденова добави, че соята е източник на растителни хормони, които наподобяват женския хормон естроген. Според нея точно това може да е изключително опасно за една част от населението, което се включва соята и кашуто в менюто си. „Това са хора, при които има диагностицирано заболяване, свързано с клетки, чувствителни към естроген като тумори на гърдата и тумори на яйчниците. При тези хора консумацията на соя би повишила риска от рецидив на заболяването, т.е. влошаване на състоянието. Тъй, че трябва много внимателно да се преценява дали си заслужава при нашите български гени да вкарваме тези сравнително чужди за нашата страна продукти“, каза още специалистът.
Доц. Найденова добави, че значителен процент от произвежданата соя в световен мащаб, е съпътствана с генномодифицирани организми (ГМО). По думите ѝ все още липсват достатъчно конкретни научни изследвания, които да оценят влиянието на ГМО продуктите за човешкия организъм. „Аз не бих могла да се изкажа, че категорично те са вредни, но не бих могла да кажа, че те са безвредни. Все още няма достатъчно мащабни и продължителни във времето проучвания, които да кажат или потвърдят, едната или другата хипотеза. Оставаме с повишено внимание към тези продукти“, каза диетологът.
Бояна АТАНАСОВА