Варна. Българите нямат хранителна поносимост към соята и кашуто, което води до здравословни проблеми при консумацията им. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна диетологът доц. Дарина Найденова. Тя обясни, че в последно време животинските заместители на основата на соята, както и ядките от кашу са много популярни сред хората, които не искат да консумират месо. Според нея въпреки това храносмилателните системи на българите нямат изграден толеранс към тези храни. „Консумирането на тези продукт, вместо да се отрази благоприятно на нашето здраве, по-скоро може да го влоши при някои хора. Българинът много късно в еволюцията се е срещнал с тях и не е успял все още да изгради толеранс към тях. При нас в България е доста чест проблемът с консумацията на соя и соеви производни, а те са най-вече използвани за създаването на имитационни продукти. С кашуто имаме също проблеми доста често. Много вкусна ядка, но не винаги се толерира от нашата храносмилателна система“, съобщи диетологът.
Доц. Найденова добави, че соята е източник на растителни хормони, които наподобяват женския хормон естроген. Според нея точно това може да е изключително опасно за една част от населението, което се включва соята и кашуто в менюто си. „Това са хора, при които има диагностицирано заболяване, свързано с клетки, чувствителни към естроген като тумори на гърдата и тумори на яйчниците. При тези хора консумацията на соя би повишила риска от рецидив на заболяването, т.е. влошаване на състоянието. Тъй, че трябва много внимателно да се преценява дали си заслужава при нашите български гени да вкарваме тези сравнително чужди за нашата страна продукти“, каза още специалистът.
Доц. Найденова добави, че значителен процент от произвежданата соя в световен мащаб, е съпътствана с генномодифицирани организми (ГМО). По думите ѝ все още липсват достатъчно конкретни научни изследвания, които да оценят влиянието на ГМО продуктите за човешкия организъм. „Аз не бих могла да се изкажа, че категорично те са вредни, но не бих могла да кажа, че те са безвредни. Все още няма достатъчно мащабни и продължителни във времето проучвания, които да кажат или потвърдят, едната или другата хипотеза. Оставаме с повишено внимание към тези продукти“, каза диетологът.
Бояна АТАНАСОВА