Варна. По време на Великденския пост поне две от храненията трябва да са в домашни обстановка. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна диетологът доц. Дарина Найденова във връзка с Великденските пости. Според специалистът домашно приготвената храна позволява по-голям контрол от страна на човека, който пости, за това какво слага реално в чинията си. „Първо, знаем какво ядем, какво сме сложили в ястието и второ ни е по-лесно да подготвим продуктите, които няма да са в конфликт с факта, че постим. Домашно сготвената храна обикновено е с по-сигурен състав. В нея по-малко химия има вложена, по-малко технологични добавки от рода на консерванти, овкусители и оцветители. Тъй като наистина по време на пост, храната трябва да е чиста, т.е. - трябва да бъде с минимално съдържание на допълнителни, толкова широко навлезли в ежедневието ни, технологични добавки, така наречените Е-кодове“, посочи доц. Дарина Найденова. Тя посъветва работещите хора, които нямат възможност да прекарват деня вкъщи, но все пак искат да спазват Великденските пости, да наредят така програмата си, че да закусват и да обядват в дома си. „Така ще имат само едно основно хранене, което ще се случи навън. Ако пости човек би могъл да си вземе една хубава зеленчукова салата или примерно една крем супа с хранителни продукти – тиквена, картофена, леща и други“, каза още диетологът. Според доц. Дарина Найденова, по време на постите трябва да се заложи на плодовете и зеленчуците, както и бобовите растения. Затова тя препоръча консумирането на зелена салата, лук, репички, хумус, боб и други. Бояна АТАНАСОВА