Варна. Постите не означат, че трябва да консумираме растителни продукти в неограничено количество, а да търсим разнообразие. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна диетологът доц. Дарина Найденова във връзка с Великденските пости. Според диетологът, за да може постите да донесат максимални здравословни ползи на организма, човек трябва да съобрази някои основни моменти с храненето. „Не трябва да заменим пълноценните белтъци, които идват от животински храни, като мляко, риба и месо, например, с тестени и сладкарски изделия, пък било то само от растителен произход. Това е може би най-честата грешка, която се случва по време на пост. Понеже апетита си остава силен по това време, много хора, тъй като са си заменили приема на животински храни, задоволяват апетита си, например, за сметка на солети, или на някакви бисквити, фурми, стафиди или изобщо на храни, които са от растителен произход, но далеч не са толкова пълноценни като състав“, обясни доц. Дарина Найденова. В тази връзка диетологът препоръча включването на по-естествени и натурални продукти, сред които боб, леща, грах и нахут, както и ядковите храни, като орех, лешник, фъстък и бадем, които са източник на белтъци.
Освен това доц. Найденова, съобщи, че задължително на масата трябва да присъстват пресни плодове и зеленчуци. „В този сезон нямаме много голям избор на пресни плодове, но зеленчуци вече имаме и то доста. Особено в групата на зеленолистните като спанак, зелена салата, зелен лук, репички т.е. нека на всяко основно хранене, примерно, обяд и вечеря, по време на пост да започва човек с една хубава салата от пресни зеленчуци и след това да продължи с постно ястие, като поне веднъж на ден то да е бобова култура с малко хляб“, посочи доц. Дарина Найденова. Според нея хората, които постят, не трябва да забравят и полезните мазнини в храната, като например зехтина, тиквените семки, слънчогледовото олио, маслините и други. Доц. Найденова препоръча да се внимава със захранването след края на постите, тъй като много хора са склонни да преяждат по време на празниците, особено с традиционните великденски яйца и козунаци. Тя посъветва, те да хапват само едно яйце и едно парче козунак след края на поста, като постепенно могат да си позволяват по-големи количества, но след няколко дни.
Бояна АТАНАСОВА